
Triunghiul Pikler – esențial în dezvoltarea copilului
Triunghiul Pikler a fost conceput acum mai bine de 100 de ani de către pediatrul Emmi Pikler, care s-a concentrat pe dezvoltarea psihomotorie sănătoasă și naturală a copiilor, cu accent pe motricitatea grosieră. Cu ajutorul unor instrumente corect și sigur alese, dintre care triunghiul său este un element indispensabil, copiii pot explora în mod liber și independent capacitățile lor motorii încă de la o vârstă fragedă, dobândind astfel încrederea necesară pentru a-și descoperi curajul și abilitățile. Printre cele mai importante beneficii ale Triunghiului Pikler se numără și dezvoltarea inconștientă a capacității creierului copilului de a percepe poziția corpului în spațiu (propriocepție). Dezvoltarea corectă a acestei abilități pune bazele coordonării între creier și activitatea musculară. Triunghiul Pikler ajută, de asemenea, copilul să evalueze în siguranță provocările motorii și riscurile asociate cu înălțimea sau menținerea echilibrului în noi poziții. Combinând triunghiul cu un arc și o placă dublă, veți putea crea provocări noi și creative, descoperind astfel împreună cu copiii posibilitățile de dezvoltare liberă și corectă.
6 motive pentru care turnul de învățare este o idee bună
Vă gândiți să achiziționați un turn de învățare? Iată câteva motive pentru care turnul de învățare este un ajutor excelent pentru copilul dvs. și, în cele din urmă, pentru dvs.:
1. Siguranța copiilor este prioritatea principală a fiecărui părinte. Turnul de învățare este robust și stabil. Spre deosebire de un scaun obișnuit, acesta este delimitat din toate părțile pentru a preveni pierderea echilibrului sau căderea.
2. Copilul se poate concentra complet și fără întreruperi asupra a ceea ce face sau observă, fără teama de înălțime și cădere.
3. Activitățile comune, cum ar fi pregătirea gustărilor pentru copii, spălarea legumelor sau fructelor, gătitul sau alte aventuri pe blatul de bucătărie vor căpăta o nouă dimensiune, deoarece veți putea să vă concentrați pe deplin și fără griji asupra copilului dvs.
4. Turnul de învățare este un ajutor excelent și în baie. Spălarea mâinilor sau a dinților nu a fost niciodată mai ușoară.
5. Să vedeți cum copilul dvs. este mândru de el însuși, deoarece acum poate ajunge acolo unde ajungeți și dvs., este de neprețuit.
6. Vă veți odihni. Mâinile și spatele dvs. vă vor fi recunoscătoare.
Montessori pe scurt
Dacă putem ghida copiii în mod natural către încredere în sine, gândire liberă și creativitate, aceștia vor deveni adulți încrezători, creativi și cu gândire liberă. Cu acest gând a trăit și a lucrat Maria Montessori, medic și pedagog italian, fondatoarea principiului și metodei Montessori. Copiii absorb în mod natural și fără efort informațiile din mediul lor. În ritmul și stilul lor propriu, ei procesează aceste cunoștințe, iar noi, ca părinți, îi însoțim în acest proces. Copilul alege în mod spontan o anumită activitate pe baza sentimentelor și impulsurilor interne, ceea ce ne permite, prin intermediul instrumentelor și jucăriilor adecvate, să identificăm direcția interesului său, fără a-l ghida în mod direct. Accentul se pune pe învățarea prin intermediul simțurilor, care este o metodă naturală de învățare încă de la naștere. Și cum putem fi cât mai mult și corect de ajutor copiilor? Urmați deviza: „Ajută-mă să fac singur”.